Neviditelné krajiny – projekce s diskuzí

Neviditelné krajiny – projekce s diskuzí + fyield + SHLUK ARCHA+, 11. dubna 2024, 19:30
Vědecko-umělecký projekt Future Landscapes spočívající v sonické expedici do  technologických infrastruktur a ekosystémů se zde představí během komponovaného večera prostřednictvím koncertu, promítání filmu a zvukové performance. Future Landscapes portrétuje technologické, energetické infrastruktury i prvky ekosystémů Česka a Islandu skrze geofony, hydrofony, elektroucho a další speciální nástroje, aby je zpřístupnil coby ne-lidské subjekty. Zaměřuje se na environmentální rizika i východiska a snaží se proměnit navyklé vnímání světa jako souboru oddělených entit.
́
Film Ivo Bystřičana sleduje esejistickou formou sonickou expedici na frontovou linii klimatické krize. Film zvítězil v soutěži AFO58, naposledy se promítal na Stanford University v USA. Po projekci následuje diskuze s režisérem.
Formaci Fyield tvoří hudebníci Vaclav Havelka III, Pan Thorarensen (IS) a Kryštof Kříček. Album Future Landscapes vybudovali na základech zvuků pořízených na expedici v Česku a na Islandu (kontrastní země co do produkce CO2 na hlavu v Evropě) ve spolupráci s s field recordisty Magnus Bergsson (IS) a Sarou Pinheiro (PT) a s filosofem technologií Lukášem Likavčanem (SK). Na konci uplynulého roku vystoupili Fyield s tímto albem živě na legendární stanici KEXP v Seattlu.
Zvuková performance vychází z terénního sběru zvukového smogu. Zkoumá konkrétní zóny v České republice prostřednictvím zvuku jejich kulturních a technologických jevů, které přímo či nepřímo vedou ke globálnímu oteplování. Zaposloucháme se dostředivě katastrem Prahy až k zvukové ekosféře prostor ARCHA+. Uskupení SHLUK tvoří Sara Pinheiro, Jiří Rouš a Petr Zábrodský.
11. 4. 2024 v ARCHA+ 19:30
Úvod > Nástěnka > Neviditelné krajiny – projekce s diskuzí