Vyjádření KDV ke stávce 17. října

Připojujeme se ke stávce, vyhlášené Hodinou pravdy a ztotožňujeme se s jejími cíli – požadavkem na zvýšení mezd  akademiků humanitních věd a požadavkem na důstojné pracovní  i studijní prostředí.

Stávku proti vládě a její nedostatečné finanční podpoře vysokých škol  nicméně považujeme za nepřesně namířenou. Aktuálně spatřujeme hlavní problém v rozdělování státních dotací pro Univeruzitu Karlovu na úrovni rektorátu, kde se sice dlouhodobé výrazné podfinancování humanitních fakult údajně řeší, nicméně prozatím bez viditelných výsledků či alespoň skutečně závazných, nepodmíněných příslibů. Obáváme se navíc, že ono hledané řešení bude znamenat  plíživou a v budoucnu jen těžko napravitelnou likvidaci či zásadní okleštění unikátních oborů, realizovaných  na naší fakultě. Tímto směrem je podle nás potřeba nasměrovat další protesty, pokud k nim vůbec dojde.

https://blog.aktualne.cz/blogy/pohled-zblizka.php?itemid=44443

Kolektiv KDV

PS: Gratulujeme Univerzitě Karlově k novému logu, jehož cena spolkla přibližně superhrubou roční mzdu akademického pracovníka Filosofické fakulty. Jistě je všichni bezodkladně potřebujeme!

Úvod > Nástěnka > Vyjádření KDV ke stávce 17. října